Відмінності дорослої і дитячої офтальмології:

1️⃣У дітей ще не завершений рефрактогенез( розвиток ока і його функцій), і нормою для них буде гіперметропія (далекозорість) ВАЖЛИВО у різному віці – різна ступінь гіперметропії. Дитячому офтальмологу важливо знати її норми для кожного віку.

2️⃣Рівень гостроти зору у дітей має свої особливості та норми, тестів для обстеження є дуже багато, і дорослим можна проводити їх стільки, скільки необхідно, а от у маленьких «непосид» ресурси обмежені.Справжня майстерність підібрати корекцію і визначити рівень гостроти зору у дітей!

3️⃣У дорослих ми сміливо можемо орієнтуватись на їхні відповіді, а от у маленькі пацієнти можуть вгадувати, придумувати і нам доводиться критично відноситись до їх відповідей.

4️⃣Для дитячої офтальмології важливі навики ретиноскопії – тобто вміння виміряти точно будову ока не комп’ютерним методом, особили коли дитина неконтактна, чи боїться апаратного обстеження.

5️⃣Підбір правильної корекції у дорослих базується на спеціальних тестах при підборі, суб’єктивних відчуття та зорових потребах людини, а у дитини – це основа лікування захворювання, тому виписка окулярів має бути на основі правильного виставленого діагнозу, (особливо важливо закапування певних крапель для розширення зіниці і точного вимірювання оптики).

6️⃣Але якщо правильні окуляри не будуть підібрані в потрібний період дитині, то це можне повпливати на його зір протягом всього життя. У дорослої людини неточні окуляри не призводять до серйозних наслідків для здоров’я очей.

7️⃣Дитяча патологія – це тривала і стратегічна робота. Зміни в будові і роботі очей у діток потребують періодичних дообстежень і змін у тактиці лікуванняДорослі пацієнти мають вже уточнений з дитинства діагноз і потребують планових спостережень.

8️⃣І основне- комунікація з пацієнтом.  У дорослих пацієнтів  частіше довіру викликають розумний підхід до діагностики і лікування.  У діток – усмішка, вони відчувають прихильність  і любов до лікаря.

Центр сучасної Офтальмології
Вулиця Чорновола 99